Laat kunst voor je spreken

Zonder zorgen van je kantoor een inspirerende werkruimte maken.
Met kunst van mensen met een verstandelijke beperking maak je écht verschil.

Word Insider in Outsider Art

Outsider Art

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Outsider Art als stroming volop in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceerde zijn boek ‘Bildnerei der Geisteskranken’ met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars lieten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí, Karel Appel en Asger Jorn.
Een van de eerste musea die interesse toonde in deze kunstvorm, was het Museum of Modern Art in 1929 in New York. Directeur Alfred Barr noemde autodidactische kunst een van de drie ‘grote bewegingen van de moderne kunst’, samen met het surrealisme en de abstractie.
In 1972 bedacht de Franse kunstenaar Jean Dubuffet de term ‘Art Brut’, wat ‘rauwe kunst’ betekent. Hij verzamelde een grote collectie kunst gemaakt door kinderen, geestelijk minder begaafden en gedetineerden. De Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal lanceerde in 1972 de term ‘Outsider Art’.
In 2013 zorgde de Biënnale in Venetië voor een doorbraak van Outsider Art in de internationale kunstwereld.

Heden ten dage kenmerkt Outsider Art zich door een onbedwingbare noodzaak tot creëeren door de kunstenaar zonder opleiding.
De achtergrond van deze scheppingsdrang kan liggen in een beperking, verstandelijk of psychisch, of onderdrukking als mens of individu.
Het maken van de kunstwerken kan een (heftig) expressiemiddel zijn, maar even goed als een soort mantra rust en overgave bieden aan de kunstenaar.

Bron: Outsider Art Museum, Hermitage, Amsterdam 

Binnen het brede gebied dat de Outsider Art beslaat richt OriginArt zich volledig op kunst die gemaakt is door mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme

Terug naar hoofdpagina 

Schilderijen

Contact

Facebook

Google